Понад два мільйона гривень штрафів стягнуто до державної скарбниці за порушення законодавства у сферах ветеринарної медицини, безпечності харчових продуктів та побічних продуктів тваринного походження, не призначених для споживання людиною
Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області звітує про роботу за 2020 рік.
З метою недопущення на території області виникнення і розповсюдження інфекційних хвороб сільськогосподарських тварин і птиці, фахівцями державної служби ветеринарної медицини за 2020 рік проведено понад 2 млн. лабораторно-діагностичних досліджень та близько 40 млн. лікувально-профілактичних обробок проти інфекційних та інвазійних хвороб.
На даний час область благополучна щодо захворювань на туберкульоз, сибірку, бруцельоз, лептоспіроз тварин, класичної чуми свиней, віспи, хв. Ньюкасла, грипу птиці та трихінельозу.
У 2020 році проведено більш ніж 190 тисяч щеплень сільськогосподарських та домашніх тварин проти сказу. Річний план профілактичного щеплення ВРХ, ДРХ, коней, собак та котів по області виконаний на 100%.
З 15.09.2020 по 23.09.2020 в області відбулася кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин. На території лісових та польових угідь області загальною площею 20729,19 км2 розповсюджено 518,23 тисяч доз пероральної вакцини «Орісвак» виробництва ТОВ «Укрветпромпостач», м. Бровари.
Унаслідок постійних планових алергічних досліджень ВРХ на туберкульоз поголів’я тварин, область з 2007 року благополучна щодо туберкульозу ВРХ. З початку 2020 року проведено майже 280 тисяч планових діагностичних досліджень.
У 2020 році здійснено більше 167 тисяч профілактичних щеплень проти сибірки тварин. Завдяки постійній вакцинації сільськогосподарських тварин у господарствах Полтавської області з 2000 року та по сьогоднішній день регіон благополучний щодо даного захворювання.
Згідно «Плану державного моніторингу інфекційних хвороб серед птиці в Полтавській області» постійно здійснюються моніторингові дослідження на пташиний грип у сільськогосподарських підприємствах, особистих господарствах населення, серед синантропної та дикої перелітної птиці. З початку 2020 року проведено більше 5 тисяч досліджень на грип птиці. Вірусу патогенного грипу серед птиці не виявлено.
Протягом 2020 в області забезпечено 100% виконання планового моніторингового лабораторного дослідження ВРХ на блутанг, ящур, заразний вузликовий дерматит (бугорчатку). Під час лабораторних досліджень антитіл до збудників хвороб не виявлено.
У 2020 році проведено 1011 заходів державного контролю суб’єктів господарської діяльності та власників тварин.
На сьогодні в області функціонує 44 молокопереробних, 83 м’ясопереробних, 44 рибопереробних підприємства, 5 птахофабрик, 55 – агропродовольчих ринків.
У державному Реєстрі експортних потужностей налічується 36 експортерів. Основними напрямками експорту є молоко та молокопродукція (22 експортери), м’ясо та м’ясопродукти (8), яйця та яйцепродукти (3), мед та продуктів бджільництва (3).
На ринок Європейського союзу відкриті підприємства з виготовлення м’ясних та м’ясорослинних напівфабрикатів (ТОВ “Пирятинський делікатес”), молокопродуктів (ТОВ “Гадячсир”, ТОВ “Глобинський маслосирзавод”, ПАТ “Кременчуцький міськмолокозавод”), равлик охолоджений (ФГ “РАВЛИК-2016”), мед бджолиний (ТОВ “РК-Фуд”), бджолина отрута та продукти бджільництва (ФОП Гудзенко В.І.).
Держпродспоживслужбою схвалені до експорту в КНР підприємства: ПАТ “Полтавська птахофабрика” (яйця курячі, яєчний порошок), ТОВ “Полтавське сонечко” та ТДВ “Кременчуцька птахофабрика” (яйця курячі), ТОВ “Глобинський м’ясокомбінат” (м’ясо яловичини, свинини, ковбасні вироби в асортименті, субпродукти в асортименті, напівфабрикати в асортименті), ТОВ “Техмолпром” (спреди, сухе молоко, сири сичужні, концентрати молочного білка), ТОВ “Пирятинський сирзавод” (сири тверді сичужні, плавлені, суха молочна сироватка, продукт молоковмісний згущений, концентрат білково-жировий), ТОВ “Лубним’ясо” (м’ясо яловичини).
В області зареєстровано 22025 операторів ринку, які здійснюють діяльність, відповідно до вимог Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, які не вимагають отримання експлуатаційного дозволу.
Видано документів дозвільного характеру: ветеринарних документів – 42641, експлуатаційних дозволів – 335. За недотримання вимог чинного законодавства видано – 417 приписів.
До адміністративної відповідальності за порушення законодавства у сферах ветеринарної медицини, безпечності харчових продуктів та побічних продуктів тваринного походження, не призначених для споживання людиною притягнуто – 159 осіб на загальну суму 2 133 746 грн.
Ухвалено та опубліковано на сайті Головного управління Рішень: 21 – про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів, 18 – про вилучення з обігу харчових продуктів та 3 про перемаркування харчових продуктів.
Проведено 93 засідання Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій, де розглядались питання епізоотичного благополуччя області в т.ч. сказу, африканської чуми свиней, високопатогенного грипу птиці.
З початку 2020 року на агропромислових ринках та переробних підприємствах області вилучено з обігу та реалізації харчових продуктів – 100 тонн.
З метою забезпеченні якісного та безпечного харчування дітей в закладах освіти Полтавської області Головним управлінням Держпродспоживслужби в Полтавській області спільно з Департаментом освіти і науки Полтавської облдержадміністрації розроблено проєкт Регіональної програми «Якісне та безпечне харчування дітей Полтавщини» на 2021 – 2024 роки.
На виконання Указу Президента України № 894/2019 «Про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей», реалізації проєкту реформування системи шкільного харчування, що проводиться за ініціативи та під патронатом Першої леді Олени Зеленської, доручення Прем’єр-міністра України від 25.10.2019 № 37580/0/-19 за результатами селекторної наради з питань безпечності харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти, та відповідно до Стратегії покращення якості харчування дітей та профілактики харчових отруєнь на 2020 – 2021 роки, Головним управлінням та його територіальними підрозділами проведено 62 заходи державного контролю у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів (31 – плановий та 31 – позаплановий) на потужностях харчоблоків закладів дошкільної освіти, та 78 заходів державного контролю (50 – планових та 28 – позапланових) на потужностях харчоблоків закладів середньої загальної освіти Полтавської області.
За результатами проведених заходів операторам ринку, що є постачальниками харчових продуктів та/або послуг з організації харчування для закладів освіти, видано 60 обов’язкових для виконання у визначені строки письмових вимог (приписів) щодо усунення виявлених порушень харчового законодавства, вимоги яких на сьогоднішній день усунуті операторами ринку в повному обсязі.
Також у ході проведення заходів на потужностях харчоблоків освітніх закладів, з метою виконання програми державного моніторингу за напрямком безпечності харчових продуктів, у 2020 році здійснено відбори 10 зразків харчових продуктів, сировини та готових страв в закладах дошкільної освіти та 54 зразків в закладах загальної середньої освіти, які були направлені для проведення лабораторних досліджень на відповідність показникам безпечності та окремим показникам якості до лабораторій. За результатами лабораторних досліджень в 5 відібраних зразках встановлено невідповідності, щодо яких Головним управлінням застосовано відповідних заходів реагування в межах наданих повноважень.
Разом з цим, на підставі Доручення першого заступника голови Полтавської обласної державної адміністрації Д. Луніна щодо посилення контролю за постачанням харчових продуктів до установ соціального захисту населення та навчальних закладів Полтавської області від 28 серпня 2020 року № 01-64/5202, було організовано ряд комісійних відборів зразків харчових продуктів від 49 постачальників харчових продуктів та операторів ринку, які надають послуги харчування та здійснюють постачання харчових продуктів до установ соціального захисту населення та навчальних закладів Полтавської області, для проведення лабораторних досліджень на відповідність показникам безпечності, окремим показникам якості, а також показникам ймовірної фальсифікації.
Всього протягом 2020 року в рамках вищевказаного самоконтролю освітніх закладів під наглядом спеціалістів міських, районних та міськрайонних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області та із залученням фахівців екредитованих лабораторій, проведено відбір 125 зразків харчових продуктів.
Також здійснено 28 заходів державного контролю у формі аудитів постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) на потужностях харчоблоків навчальних закладів Полтавської області, з яких 17 заходів проведено на потужностях харчоблоків закладів дошкільної освіти, та 11 заходів – на потужностях харчоблоків загальної середньої освіти.
Усього протягом 2020 року систему НАССР розроблено та впроваджено в 331 закладі освіти на території Полтавської області, а саме: в 155 закладах дошкільної освіти та 176 закладах загальної середньої освіти.
Стосовно ведення санітарно-освітньої та роз’яснювальної роботи, фахівцями Головного управління та його територіальних підрозділів протягом 2020 року проведено 281 навчання та надано 1367 консультацій щодо дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів та впровадження системи НАССР в закладах освіти з операторами ринку харчових продуктів та органами місцевого самоврядування.
Також, для підвищення обізнаності керівників та кухарів закладів освіти області Головним управлінням було проведено ряд тренінгів щодо розробки та впровадження системи НАССР та практичні заняття на харчоблоках щодо застосування системи НАССР в реальному часі. Зокрема, на базі Полтавського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій 14 грудня 2020 відбувся тренінг для держслужбовців Полтавщини щодо впровадження системи НАССР в освітніх закладах.