Догляд за кущам малини влітку
Обрізка влітку старих колючих гілок сприяє зміцненню молодих пагонів. Після проведення процедури ягоди легше зривати. Якщо залишати усі зелені пагони, буде порушуватися вентиляція рослин, промені сонця не можуть пробитися крізь зарості. А отже, виникнуть сприятливі умови для розмноження грибків та шкідники. Також обрізка малини після плодоношення перешкоджає активізації патогенних мікроорганізмів, що викликають такі захворювання як мозаїка, антракноз, курчавість листя, борошниста роса. Плоди, що достигають на сонці, набувають солодкість.
Підрізати малину можна в будь-який сезон, за винятком зими, перший раз стебло рослини вкорочують при посадці в землю. Роботу завершують не пізніш як за місяць до настання морозів.
Влітку Одноразової обрізки малини недостатньо, щоб збирати хороші врожаї ягід. На червень припадає проріджування пагонів. Як тільки настав липень, видаляють відмерлі гілки. У серпні нормують кількість молодих відростків. Восени На термін обрізки впливає регіон зростання малини. Після збору ягід кущі атакують паразити. Комахи поселяються в старих гілках, тому засохлі пагони спалюють. Щоб був хороший урожай, потрібно вивчити, коли і як обрізати малину восени.
Інвентар, який використовується для обрізки малини, потрібно заздалегідь знезаражувати, інакше через окремі частини може передаватися інфекційна хвороба.
Граблями згрібають опале листя, сухі пагони. Для знезараження інвентарю годиться спирт, гас, горілка, розчин марганцівки.
Укорочення пагонів малини проводиться в жовтні, але не пізніше,ніж за місяць до настання холодів.