До уваги експортерів!
Одним із критеріїв динамічного та ефективного розвитку української економіки є підвищення ролі експортно орієнтованих галузей. Беручи до уваги важливість та актуальність даного питання, Держпродспоживслужбою України протягом 2016-2017 років проведено переговори з 22 країнами щодо експорту вітчизняної продукції на закордонні ринки. Зокрема, домовленість щодо зняття бар’єрів у торгівлі з Республікою Білорусь та збільшення присутності сільськогосподарської та харчової продукції на ринках обох країн була досягнута під час 25-го засідання Міжурядової українсько-білоруської змішаної комісії з питань торгово-економічного співробітництва.
З початку функціонування Держпродспоживслужби було відкрито та відновлено експорт до таких країн: Європейський Союз (молочні продукти), Китайська Народна Республіка (молочні продукти, яловичина), Ізраїль (столове яйце, корми для домашніх тварин), Об’єднані Арабські Емірати (м’ясо птиці та продукти з нього, яловичина, м’ясо овець та продукти з нього), Королівство Саудівська Аравія (м’ясо птиці та продукти з нього), Єгипет (яловичина), Гонконг (столове яйце), Чорногорія ( м’ясо птиці, мед), Сербія (м’ясо птиці), Боснія та Герцоговина (м’ясо птиці), Ліван (м’ясо птиці та продукти з нього), Танзанія (м’ясо птиці та продукти з нього). На даний час Держпродспоживслужбою проводиться збір інформації щодо переліку вітчизняних виробників, які бажають експортувати продукцію тваринного походження до Республіки Киргизстан, Республіки Таджикистан, Республіки Казахстан для подальшого проведення аудиту підприємств на відповідність ветеринарно – санітарним вимогам Євразійського економічного союзу.
Генеральним Директоратом з питань здоров’я та безпечності харчових продуктів Європейської Комісії (DG «SANTE») підготовлено ряд відеороликів, в яких висвітлені питання щодо вимог Європейського Союзу до країн – експортерів, операторів ринку, які мають намір експортувати продукти тваринного походження. Відео можна переглянути за посиланням: https://ec.europa.eu/…/audits_anal…/videos/videos-english_en. У першому відео подається основна інформація про аудити, що проводяться з боку Європейської Комісії щодо дотримання країнами-експортерами (операторами ринку, компетентними органами тощо) встановлених вимог.
У другому – відомості про сферу аудиту, а також роботу, що проводиться поза сферою.
У третьому – пояснюються процедури планування аудиту, підготовки до нього та його проведення.
У четвертому – про звітування, про аудит, моніторинг та відстеження виконання рекомендацій.
У п’ятому – вимоги до харчових продуктів тваринного походження, що висуваються з боку ЄС.
У шостому – деякі відомості про функціонування Генерального Директорату з питань охорони здоров’я та безпечності харчових продуктів Європейської Комісії.
Більше корисної інформації ви можете знайти на сайті Держпродспоживслужби України http://consumer.gov.ua в розділі Міжнародне співробітництво .