Тривають моніторингові обстеження магазинів та освітніх закладів Полтавщини
У Лубнах продовжується робота щодо контролю дотримання вимог протиепідемічних заходів у закладах торгівлі.
На виконання Постанови Головного санітарного лікаря № 17 від 09.05.20 року, щодо «Тимчасових рекомендацій організації протиепідемічних заходів при торгівлі продовольчими (окрім ринків) та непродовольчими товарами на період карантину у зв’язку з поширенням корона вірусної хвороби (СОVІD-19)», фахівці Лубенського міськрайонного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області здійснили перевірки виконання та дотримання законодавства в 7 закладах торгівлі міста.
Під час перевірок спеціалістами було виявлено ряд порушень: не було організоване місце для обробки рук спиртовмісними дезрозчинами, біля місць потенційного скупчення людей відсутня розмітка, деякі відвідувачі були без масок.
За результатами перевірок були видані 7 приписів. Однак, після роз’яснювальної роботи, усі виявлені порушення були усунені до кінця перевірки. Робота продовжується.
Фахівці Оржицького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області перевірили готовність шкіл до нового навчального року та виконання протиепідемічних вимог.
Так за період з 18.08 по 21.08. 2020 року було проведено рейди у 21 навчальному закладі. Порушень не виявили. Освітні заклади готові працювати за новими протиепідемічними заходами, визначеними Постановами Головного державного санітарного лікаря України.
Спеціалісти Хорольського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області у складі комісії також продовжують перевірки організації протиепідемічних заходів перед початком нового навчального сезону 2020/2021 рр.
Рейди відбулися у 4 закладах освіти – Хорольська гімназія, Хорольський НВК, Хорольська СШ І-ІІІ ст., № 1, Хорольська СШ І-ІІІ ст., № 3.
Порушень не виявили. У кожному закладі проведена роз’яснювальна робота стосовно виконання постанови Головного санітарного лікаря України.
Нагадаємо, згідно Постанови Головного державного санітарного лікаря України від 30.07.2020 № 42 «Про затвердження тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) », освітні заклади повинні дотримуватися певних протиепідемічних правил.
Тимчасові рекомендації розробили для закладів позашкільної, загальної середньої, фахової передвищої освіти, профтехів і вишів.
Отож, з 1 вересня до закладів освіти допускатимуть лише у масках або респіраторах, водночас на заняттях маски можна буде не використовувати. Педагоги опитуватимуть учнів/студентів щодо їхнього самопочуття і зможуть проводити уроки на відкритому повітрі. У період карантину до закладу не допускатимуть батьків або супроводжуючих осіб – крім тих, які супроводжують осіб з інвалідністю.
Персоналу проводитимуть обов’язкову термометрію і не допускатимуть до закладу з температурою понад 37,2 С. Однак, для учнів та студентів температурний скринінг не буде обов’язковим.
Закладам освіти також рекомендовано адаптувати освітній процес. Зокрема, проводити заняття на відкритому повітрі за можливості, передбачити змогу визначати різний час початку та закінчення занять, перерв для різних класів та груп, обмежити проведення масових заходів (нарад, зборів тощо) у закритих приміщеннях. У закладі також необхідно буде запобігати утворенню скупчень учнів/студентів та мінімізувати їхні пересування між кабінетами і аудиторіями.
На період карантину закладам треба забезпечити наступні умови безпеки:
– місця для обробки рук антисептиками на вході до всіх приміщень;
– збір використаних масок і рукавичок в окремі контейнери;
– підготовлені санітарні кімнати: рідке мило, паперові рушники або електросушарки для рук;
– плакати, банери про респіраторну гігієну та етикет кашлю;
– обладнані медпункти: безконтактні термометри, дезінфектори, засоби індивідуального захисту;
– розмітка на підлозі для утримання дистанції та організованого руху коридорами;
– провітрювання приміщень не менше 10 хвилин після кожного заняття;
– очищення і дезінфекція поверхонь – дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил тощо – після проведення занять у кінці робочого дня.
Рекомендації також встановлюють особливості організації харчування. Так, у період карантину не дозволять харчування за типом “шведського столу” та з самообслуговуванням. Заклад також повинен мати графік харчування учнів/студентів. Відстань між столами має бути не менш як 1,5 м, а за одним столом має бути не більш ніж 4-х осіб. Працівники харчоблоку працюватимуть у захисних масках і одноразових рукавичках. Працівники, які видають страви або здійснюють розрахунок, додатково матимуть захисні окуляри або щиток.
Не забуваємо дотримуватися протиепідемічних вимог! Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх рідних!