Спеціалісти Держпродспоживслужби Полтавщини зустрілися з представниками операторів ринку харчових продуктів Лубенщини
Як уникнути величезних штрафів і запровадити на виробництві (в магазині, кав’ярні, ресторані) систему аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) – на ці та інші актуальні питання операторів ринку харчових продуктів 15.09.2021 року відповідали Юрій Шніт – начальник Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби України у Полтавській області, спеціалісти управління, а також співробітники Центру безпечності харчових продуктів Волощук Оксана, Нагорняк Руслан та Дмитро Деревянко.
Фахівці Держпродспоживслужби зустрілися з представниками операторів ринку харчових продуктів Лубенщини, нагадали, що в Україні завершується обов’язковий перехід усіх операторів ринку харчових продуктів (у тому числі закладів освіти) на систему управління безпечністю харчових продуктів – НАССР.
Нагадаємо, відповідно до статті 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» у разі невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, на оператора ринку може бути накладено штраф у розмірі:
- на юридичних осіб – 30 мінімальних заробітних плат;
- на фізичних осіб–підприємців – 15 мінімальних заробітних плат.
Отже, відповідно до українського законодавства, якщо оператор ринку несерйозно поставився до вимоги впровадження HACCP, його чекають штрафні санкції та є загроза зупинення роботи потужності.