Крок до здорового харчування в школах зроблено! Затверджено новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти
З 1 січня в Україні діятиме новий санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти.
Міністерство охорони здоров’я презентувало проєкт наказу «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти». Регламент визначає медичні вимоги безпеки щодо освітнього середовища у всіх типах шкіл.
Вимоги цього санітарного регламенту обов’язкові для врахування при влаштуванні і обладнанні приміщень закладів освіти.
МОЗ новим Санітарним регламентом запроваджує принцип здорового та збалансованого харчування:
- визначає перелік продуктів харчування, які забороняється продавати в шкільних буфетах та автоматах (стоп для чіпсів, снеків, сухариків, поп-корну, газованих напоїв тощо).
- заборонено до закупівлі, реалізації та пропонування дітям технологічно оброблених м’ясних та рибних страв (ковбас, сосисок, заморожених напівфабрикатів тощо), солодких газованих напоїв, енергетичних напої та будь-яких інших напоїв із вмістом доданих цукрів.
- обмежується добова кількість солі, цукру, борошняних та кондитерських виробів, жирів;
- забезпечується харчування учнів з особливими дієтичними потребами, у тому числі з непереносимістю глютену та лактози;
- і чітко визначено якими мають бути бутерброди в школі (ага, без плавленого сиру і багато чого ще звичного, гляньте в додатку 9);
- дозволяється постачання до шкіл готової кулінарної продукції операторами ринку харчових продуктів.
Новий Санітарний регламент містить вимоги до організації освітнього процесу, вимоги до організації роботи з технічними засобами навчання та вимоги до навчальних приміщень, зокрема, класів, кабінетів інформатики, фізкультурних залів та басейнів, приміщень допоміжного та підсобного призначення, санітарних вузлів тощо.
Окрім того, регламент визначає норми повітряно-теплового режиму в школі, освітлення приміщень, рівнів шуму та вібрацій.
Ознайомитися з документом можна тут.