Кореневі гнилі – надзвичайно шкідлива хвороба пшениці!
Кореневі гнилі є одними з найменш помітних, але надзвичайно шкідливих хвороб озимої пшениці. Саме ці хвороби останніми роками стали одними з найпоширеніших у нашій області.
Захворювання проявляються під час осінньої вегетації, поширюються у період весняного кущення і прогресують до молочно – воскової стиглості. Спеціалістами відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків встановлено, що в області найбільш поширеними є звичайна (гельмінтоспоріозна), фузаріозна, та змішана фузаріозно-гельмінтоспоріозна кореневі гниллі. Уже зараз спеціалісти виявляють до 2% рослин уражених хворобою в слабкім ступені.
Збудник хвороби крім пшениці уражує жито, ячмінь, овес, кукурудзу, просо, багаторічні злакові трави та бур ꞌяни (тимофіївка лугова, мишій та інші). Джерелом інфекції є рослинні рештки, в яких патоген зберігається у формі конідій, сумкоспор, а також грибницею в ураженому насінні. Інфекція зберігається в ґрунті декілька років.
Шкідливість звичайної кореневої гнилі полягає у порушенні фізіолого-біохімічних процесів у хворих рослин, затриманні росту, послабленні мінерального живлення, що призводить до зниження їх продуктивності, погіршенні якості зерна. Недобір урожаю зерна від хвороби може сягати 5–10%.
Збудник хвороби уражує корені, вузли кущення і основу стебел. Інфіковані частини рослини буріють, руйнуються. У вологих умовах на них утворюються міцелій і спороношення гриба у вигляді нальоту різних відтінків білого або рожевого кольорів. Листки жовтіють, відмирають. Хвороба є причиною зрідження сходів, скорочення загальної і продуктивної кущистості, білостебельності, утворення недорозвиненого колосу зі щуплим зерном. Більшість збудників фузаріозної кореневої гнилі у період вегетації рослин викликають фузаріоз колоса. Основне джерело інфекції – ґрунт, у якому на уражених рештках зберігаються збудники хвороби. Додатковим джерелом інфекції є заражене насіння.
Ефективними заходами проти кореневих гнилей є висока культура землеробства, дотримання сівозміни та протруєння насіння.