Щоб святкові дні не перетворилися на двобій із хворобою!
З настанням весняно-літнього періоду активізується харчовий фактор передачі гострих кишкових інфекцій: сальмонельоз, дизентерія, гепатит А, збільшується ризик виникнення спалахів цих захворювань. На протязі березня – квітня поточного року в нашій області зареєстровано 2 спалахи гострих кишкових інфекцій серед дітей, які відвідували дошкільні навчальні заклади Диканського району та м. Полтави.
Наразі ми знаходимося на порозі світлого та величного християнського свята – Великдень. Більшість господинь починають готуватися до нього заздалегідь, намагаючись завбачливо придбати хоч деякі продукти, перш ніж ціна на них підвищиться у кілька разів. На Великдень – це особливо стосується м’ясних продуктів, яєць, без яких обійтися у такий день аж ніяк не можна.
Скориставшись передсвятковою метушнею, недобросовісні продавці, подекуди за цілком пристойною ціною, можуть запропонувати товар неналежної якості. Під виглядом передсвяткових акцій вам можуть продати продукти, термін придатності яких минув, замість вершкового масла, або сиру твердого – більш дешеві замінники: спред або продукт сирний.
Щоб уникнути можливих харчових отруєнь, при купівлі харчових продуктів рекомендуємо уважно вивчити інформацію, зазначену на етикетці: склад продукту, термін придатності до споживання, умови зберігання харчового продукту, переконайтеся у цілісності упаковки. Також – зверніть увагу на зовнішній вигляд продукту, його колір, запах, чи немає ознак псування.
При купівлі готової пасхальної випічки зверніть увагу на зовнішній вигляд та склад, надавайте перевагу виробам із натуральних компонентів. Зверху паска повинна бути сухою, на нижній та бокових поверхнях не повинно бути підгорівших місць. Не купуйте пасхальну випічку біля магазинів, на вулицях, де вироби складно захистити від забруднення, пилу.
Для приготування великодньої випічки у домашніх умовах, потурбуйтеся, щоб компоненти: борошно, яйця, вершкове масло, молоко, дріжджі, цукор, родзинки, тощо, були найвищої якості та були безпечними. Від маргарину, замінників цукру, штучних ароматизаторів, барвників рекомендуємо відмовитися.
Традиційними для цього свята є барвисті крашанки та писанки, без яких неможливо уявити Великдень. Найбезпечнішим для їх виготовлення, упродовж багатьох десятиліть, залишається відвар з лушпиння цибулі. На відміну від синтетичних барвників він не зашкодить здоров’ю. Урізноманітнити коричневий колір можна за допомогою різноманітних паперових наліпок.
Звертаємо увагу, що яйця, прикрашені термоплівками, швидко псуються, оскільки плівка спричиняє «парниковий ефект» блокуючи доступ повітря, до того ж, їх важко чистити.
Якщо ж ви вирішили скористатися синтетичними барвниками – пам’ятайте, вони мають бути лише харчові. Чітко дотримуйтеся інструкції по їх застосуванню, ні в якому разі не перевищуйте дози, намагаючись отримати більш інтенсивний колір. У жодному разі не купуйте барвник «із рук», без етикетки, на якій повинні бути зазначені склад, рекомендації із застосування, назва виробника, його адреса, дата виготовлення, термін та умови зберігання тощо.
Потрубуйтеся, щоб продукти великоднього кошика не завдали шкоди ні вам, ні вашим близьким.