Питання безпечного та якісного харчування в дитячих навчальних закладах знаходиться на постійному контролі фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області
15 січня спеціалісти відділу безпечності харчових продуктів Головного управління долучились до проведення інструктивно-методичної наради з питань діяльності закладів дошкільної освіти області, що була організована на базі Полтавської спеціалізованої школи –інтернату спортивного профілю I-III ступенів Полтавської обласної ради .
У фокусі – питання впровадження системи НАССР, застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.
В ході наради акцентовано увагу присутніх на пріоритетному завданні Уряду з безпечного та якісного харчування дітей, розробки та впровадження «Плану заходів щодо створення належних умов для організації безпечного харчування в закладах освіти».
З представниками органів управлінь освіти міськвиконкомів, райдержадміністрацій та об’єднаних територіальних громад Полтавщини обговорили проблемні питання, що виникають при дотриманні вимог сучасного харчового законодавства та шляхи їх вирішення.
Зокрема, наголошено на питаннях стосовно дотримання технології приготування їжі, поточності технологічного процесу, забезпечення контролю безпечності харчових продуктів, що надходять до закладу, та відповідності супровідних документів наявним продуктам, оформлення документації з харчування (журналів бракеражу сирої продукції, журналу відходів, тощо).
У заключній частині наради було зазначено, що впровадження системи НАССР є важливим інструментом для прийняття правильних рішень та зменшення ризику виникнення випадків харчових отруєнь у закладах освіти.
Нагадаємо, що з 20 вересня 2017 року стандарти НАССР обов’язкові до впровадженняі на великих потужностях, з 20 вересня 2018 року – на середніх, кінцевий термін впровадження системи НАССР, в тому числі – на малих потужностях (наприклад, заклади освіти) розпочато з 20 вересня 2019 року.