Карантинний шкідник – яблунева муха
Яблунева муха (Rhagoletis pomonella Walsh) відповідно до наказу № 467 від 04.08.2010 року внесена до Переліку регульованих шкідливих організмів (список А-1). Є одним з найбільш поширених шкідників плодових культур, пошкоджує яблуню, айву, грушу, іноді абрикос, черешню. Rhagoletis pomonella поширена в Північній Америці. Вид зареєстрований у Східній Канаді, Мексиці, США (37 штатів), Коста-Ріці, Колумбії. На європейській частині материка відсутній.
Морфологічні особливості: тіло мухи блискуче, чорне. Голова зверху світло-коричнева, знизу лимонно-жовта. Вусики оранжево-жовті зі щетинкою. Довжина мухи 5 мм. Яйце видовжене з загостреним кінцем 1 мм, біло-кремового кольору. Личинка червоподібна, з загостреним переднім кінцем.
Зимує, в основному, лялечка в ґрунті, компостних і сміттєвих ямах, складських приміщеннях. Весною з’являється імаго. Кожна самка відкладає до 400 яєць під шкірку плодів, на які не падає сонце, найчастіше всередині крони дерева. Через 3-7 днів відроджуються личинки, які протягом 2-5 тижнів живляться і розвиваються у плодах. Завершивши живлення, вони покидають плід і заляльковуються у ґрунті під рослиною – господарем. Після відродження імаго живляться додатково різними кормами (нектаром; залозистими виділеннями рослин; соком, що виступає із пошкоджених стовбурів, стебел, листків; медвяною росою та бродильним соком). Самки спарюються через 1-5 діб після відродження, і через 2-3 тижні відкладають яйця. У польових умовах дорослі особини живуть до 40 днів.
Збиток, який муха може завдавати плодовим садам, дуже великий. Особливу небезпеку становлять личинки мухи, які занурюються в м’якоть плодів і харчуються в них. Останні втрачають свої смакові, харчові і товарні властивості.
Яблунева муха розповсюджується із грунтом на коренях саджанців та декоративних рослин,а також із враженими нею плодами. При наявності кормових рослин муха перелітає на короткі відстані до 100 м, при відсутності фруктових садів – до 1,5 км.
Для запобігання поширенню яблуневої мухи на територію України забороняється ввезення плодів і саджанців культур з країн, де вона розповсюджена. Також проводиться моніторинг плодових насаджень в період дозрівання кісточкових культур візуально та із застосуванням феромонних пасток для попередження появи можливих вогнищ шкідника.