Впровадження системи НАССР у дитячих садочках і школах обговорили у Гребінківській громаді
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Гребінківського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області на виконання постанови КМУ № 1236 від 09.12.2020р. «Про встановлення карантину та запровадження протиепідемічних заходів з метою запобігання поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами) , № 50 від 22.08.2020р., № 55 від 22.09.2020р.,№ 57 від 30.12.2020р. Головного державного санітарного лікаря України щодо недопущення розповсюдження коронавірусної хвороби (COVID-19) у закладах громадського харчування, закладах освіти, закладах дошкільної освіти, в період з 15.03.2021р. по 02.04.2021р. здійснено 9 позапланових заходів, з них на виконання припису 1. Грубих порушень не виявили.
Фахівці відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Гребінківського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, 02.04.2021 року на базі Гребінківського управління провели нараду з керівниками дошкільних навчальних «Веселка» м. Гребінка, «Ромашка» с. Корніївка та «Дзвіночок» с. Овсюки Гребінківської міської ради з питань впровадження системи НАССР.
Система НАССР для їдальні задача не з легких, адже для забезпечення всіх вимог системи, необхідно обдумати всі технологічні процеси до дрібниць. Будь – які недоопрацювання у питаннях управління безпечністю продуктів харчування і готових страв здатні викликати масові отруєння споживачів.
Тож, ретельний контроль повинен відбуватись на етапах:
- Зберігання продуктів, які швидко псуються;
- Дотримання особистої гігієни працівників їдалень і санітарних норм у приміщені;
- Дотримання технології приготування їжі.
Дотримання основних принципів НАССР в навчальних закладах призведе до цілого ряду позитивних моментів:
- Неможливість попадання до споживача неякісного продукту, адже, ще на етапі прийому від постачальника можливо в документальній формі відстежити методи контролю, які пройшла сировину перед тим, як потрапити до їдальні;
- Контроль за санітарно-гігієнічними умовами технологічного процесу (миття та дезінфекція кухонного і столового інвентарю, дотримання правил особистої гігієни, прибирання сміття та відходів, боротьба з шкідниками, приготування страв)
- Неможливість перехресного забруднення продукції шляхом дотримання правил зберігання харчових продуктів, враховуючи товарне сусідство (згідно з вимогами НАССР, сирі і готові продукти повинні зберігатися окремо).
- Своєчасна утилізація, або повернення постачальнику товарів неналежної якості;
Тобто, впровадження принципів НАССР є стабільною гарантією якості обслуговування безпечними продуктами і стравами.