Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області взяли учать у онлайн – семінарі «Впровадження системи НАССР для операторів ринку харчових продуктів”
У рамках співпраці Полтавського університету економіки і торгівлі з Центром інформаційної підтримки бізнесу м. Суми, що заснований на базі ГО «Рада молодих вчених» за підтримки ЄБРР у рамках ініціативи Європейського Союзу #EU4Business, сьогодні відбувся практичний семінар «Впровадження системи НАССР для операторів ринку харчової промисловості».
У семінарі взяли участь власники і керівники закладів громадського харчування, торговельних підприємств, шеф – кухарі, представники операторів ринку харчових продуктів. Всього – понад 100 представників малого та середнього підприємництва – операторів ринку харчової продукції з усіх регіонів України.
Перед присутніми у режимі он – лайн виступили – Юрій Оглашений, старший експерт з НАССР та простежуваності проекту “Improvement of Food Safey Control System in Ukraine”, Вікторія Облак, засновник власного бренду «ФАБРИКА РЕШЕНИЙ», консультант із впровадження системи НАССР та систем ISO 22000, ISO 9001.
Взяла участь у семінарі і Наталія Катеринчук – головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області. Вона нагадала, що згідно із Законом України №771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», оператори ринку харчових продуктів зобов’язані впровадити систему НАССР.
Адже, запровадження системи НАССР – запорука безпечності виробленої продукції. А реалізувати безпечність може система управління і контролю за всіма етапами виробництва: від отримання сировини, технологій обробки і до реалізації продукції. Держава в цій сфері здійснює моніторинг, аудит та контроль процесів на виробництві. Контроль за впровадженням системи НАССР покладено на Держпродспоживслужбу.
За не впровадження на потужностях системи НАССР, на операторів ринку, згідно статті 65 Закону № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», передбачено покарання — штраф у 30 мінімальних зарплат для юридичних осіб та 15 мінімальних зарплат для фізичних осіб, і аж до закриття підприємства.
Наталія Катеринчук розповіла і про роботу закладів громадського харчування в умовах розповсюдження інфекційного захворювання COVID – 19. Зокрема, дотримання тимчасових рекомендацій постанови Головного державного санітарного лікаря України від 02.06.2020 № 32 у закладах, контролюють фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області. Вони разомз представниками нацполіції, перевіряють заклади громадського харчування на предмет дотримання тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах громадського харчування на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), затверджені постановою Головного санітарного лікаря від 09.05.2020 № 18. Зміни внесли постановою Головного санітарного лікаря від 02.06.2020 № 32.
На семінарі учасники отримали роз’яснення положень харчового законодавства, практичну допомогу в розробленні документації для впровадження системи НАССР, дізналися про перевірки.
У рамках заходу відбулася панельна дискусія «Основні труднощі при впровадженні системи НАССР» за участі усіх спікерів. Під час панельної дискусії учасники заходу отримали відповіді на питання, які були задані під час реєстрації та під час проведення заходу.
Друга частина заходу була суто практичною. Учасники заходу об’єдналися в 4 zoom-кабінети для воркшопу «Розроблення документації по системі НАССР». Модераторами заходу були консультанти з впровадження системи НАССР, працівники Полтавського університету економіки і торгівлі – декан факультету товарознавства торгівлі та маркетингу Аліна Ткаченко, доцент кафедри товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи Олена Горячова, старший викладач кафедри готельно-ресторанної та курортної справи Світлана Рибакова та головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Наталія Катеренчук.
Експертами Школи НАССП ПУЕТ було розроблено робочі зошити, які містили відповідні шаблони, необхідні для впровадження системи НАССР, тому учасники мали змогу практично попрацювати з відповідною документацією.
По закінченню семінару експерти та організатори отримали зворотній зв’язок від учасників. Для усіх зареєстрованих учасників передбачені інформаційні матеріали, електронний робочий зошит з розробки документації для впровадження системи НАССР та сертифікат, які надіслані після закінчення заходу.