Морозиво: як вибрати смачне і якісне!
Найулюбленіший літній смаколик, який допомагає хоч і на короткий термін, але впоратися зі спекою – це морозиво. Якісне морозиво має бути твердим, не повинно мати вм’ятин чи бути незрозумілої форми. Якщо морозиво понівечене – це означає, що продукт, або ж холодильник, у якому він зберігався, розморожувався.
Брати таке морозиво може бути небезпечно. Адже, коли його розморожують, а потім заморожують, то у ньому розвиваються шкідливі бактерії, що можуть призвести до отруєння.
Якщо ви купуєте морозиво в упаковці, то завжди читайте склад. У будь -якому випадку там на першому місці мають бути молоко, сік або фрукти, залежно від типу морозива.
Звертайте увагу на харчові добавки та стабілізатори. Вони можуть бути у складі, але мають вони бути природніми.
На етикетці обов’язково має бути вказана наступна інформація: фізична адреса виробника, назва продукту, склад, харчова та енергетична цінність, термін придатності та умови зберігання, вага, відповідне маркування.
Обирайте морозиво, яке не містить у складі штучних стабілізаторів, барвників, а також рослинних жирів. Особливо небезпечні барвники: понсо 4R (E124), тартразин (Е102), сонячний захід (Е110). Безпечні барвники: бетаніни, антоціани, хлорофіли, аннато.
Уникайте позначки ТУ (технічні умови), адже вона говорить про те, що морозиво вироблено за індивідуальною рецептурою, а вона не завжди проходить всі контролі якості.
Звертайте увагу на ДСТУ. Для морозива є три стандарти: 4733, 4734 та 4735.
4733 – найсмачніше та найбільш натуральне морозиво, адже до його складу заборонено додавати рослинні жири. Воно густе, має жовтуватий колір.
4734 – морозиво плодово-ягідне, щербет, заморожений лід. В такому морозиві молоко замінюють на воду або цукровий сироп.
4735 – морозиво, в яке додають пальмову та кокосову олії. Смак такого морозива менш насичений, воно швидко тане.