З початку червня на Полтавщині вже двоє жителів отруїлися дикорослими грибами. Основні правила збору грибів без шкоди Вам і природі
Цьогорічна весна і початок літа на Полтавщині були рясними на дощі. Погодні умови якнайкраще сприяють для росту грибів, а чимало полтавців та жителів області виїжджають до лісу на відпочинок і збирають їстівний продлукт. Однак, виходячи на тихе полювання, не забувайте про те, що не всі гриби їстівні.
4 червня до Кобеляцької ЦРЛ у важкому стані привезли місцевого мешканця 1948 року народження, а 8 червня до реанімаційного відділення Кременчуцької дитячої міської лікарні потрапив хлопчик 2009 року народження, житель Автозаводського району Кременчука. Стан здоров’я чоловіка – задовільний, дитини – середньої тяжкості.
Отож, щоб похід до лісу залишив тільки приємні спогади, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області наголошують – не збирайте та не вживайте гриби, якщо ви не впевнені, що вони їстівні. Обов’язково пильнуйте за дітьми. Пам’ятайте, що дикорослі гриби не рекомендовано вживати людям літнього віку, дітям до 12 років, жінкам у період вагітності й грудного вигодовування, а також людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту і печінки.
Ознаки отруєння можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів. При перших ознаках (нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, задуха, судоми, галюцинація) терміново викликайте екстрену медичну допомогу за телефоном 103.
Щоб уникнути отруєнь, намагайтеся збирати гриби, дотримуючись певних правил безпеки:
- Не збирайте гриби вздовж трас. Гриби, які виросли в безпосередній близькості від мегаполісу, можуть містити солі важких металів та інші небезпечні для здоров’я речовини.
- Відправляйтеся на пошуки грибів тільки, якщо ви дійсно добре знайомі з видами грибів і здатні з легкістю відрізнити печериці від дощовиків, а поганку від сироїжки.
- Під час грибного полювання не залишайте дітей без нагляду і ні в якому разі не дозволяйте їм пробувати на смак сирі гриби і ягоди.
- Не складайте гриби в целофанові пакети, найкраще використовувати для збору плетені кошики або торбинки з натурального матеріалу.
- Перш ніж відправити гриб до кошика, уважно огляньте його з усіх боків. Гриб повинен бути без червоточини, зі світлим, але не білим, кольором пластинок і цілою ніжкою.
- Якщо ви сумніваєтеся в тому, що це за гриб, краще його не брати.
- Найкращий час для збору грибів – ранкові години.
Не висмикуйте гриби з землі, краще зрізати їх ножем або викрутити так, щоб не пошкодити грибницю. Інакше інші гриби на цьому місці можуть вже не вирости. Прийшовши додому, переберіть гриби ще раз, уважно перегляньте кожен з них, почистіть і відваріть. Ні в якому разі не пийте грибний відвар , воду необхідно злити, а гриби законсервувати або піддати подальшій термічній обробці.
Крім того, не купуйте дикорослих грибів на стихійних ринках, адже невідомо, де й коли вони були зібрані. Бережіть себе!