ЗАПРОВАДЖЕННЯ НАССР – ЗАПОРУКА БЕЗПЕЧНОСТІ ВИРОБЛЕНОЇ ПРОДУКЦІЇ
Про це зазначив в.о. начальника Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Ярослав Валявський під час виступу на семінарі «Від підприємця до підприємства», що відбувся 22 жовтня 2019 року в приміщенні Полтавської облдержадміністрації.
«У зв’язку з інтеграцією України в глобальний світовий ринок вимоги до якості продукції підвищилися. Це стало визначальним фактором конкурентоспроможності продукції. Відносно харчових продуктів якість – це в першу чергу безпечність продукції», – повідомив Ярослав Валявський.Забезпечити безпечність може система управління і контролю за всіма етапами виробництва: від отримання сировини, технологій обробки і до реалізації продукції. Така ефективна управлінська концепція, затверджена всіма міжнародними організаціями контролю за харчовою продукцією, прийнята і в Україні – це НАССР. Система забезпечує захист виробничих процесів від будь-яких типів забруднення – мікробіологічного, хімічного, фізичного тощо.
Підприємців малого та середнього бізнесу ознайомлено зі ст. 21 «Вимоги щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках» та вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Відповідно до Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 затверджено «Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)», згідно з якими до кінця 2019 року всі оператори ринку, які працюють у сфері виробництва й обігу харчових продуктів, мають впровадити систему аналізу ризиків і контролю критичних точок НАССР, що дозволяє мінімізувати виникнення інцидентів у сфері безпечності харчової продукції.
За не впровадження на потужностях системи НАССР, на операторів ринку, згідно статті 65 Закону № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», передбачено накладення штафних санкцій в розмірі від 15 до 30 мінімальних заробітних плат.
Крім цього, наголошено, що набув чинності Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів, який приводить українське законодавство у відповідність до положень численних регламентів та директив Євросоюзу у цій сфері. Вимоги нового закону поширюються не тільки на виробників харчових продуктів на всіх етапах виробництва та обігу, але і на харчові продукти, що призначені для кінцевого споживача, зокрема такі, що реалізуються у закладах громадського харчування.
Окремо свою увагу доповідач зупинив на затвердженні нових форм уніфікованих актів, складених за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю (інспектування) стосовно додержання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти та корми, здоров’я та благополуччя тварин (Наказ Мінагрополітики № 447 від 08.08.2019 року) та проведення заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР (Наказ Мінагрополітики №446 від 08.08.2019 року).
«Головна перевага НАССР – це забезпечення безпечності виробленої продукції. Виходячи з цього, впровадження концепції і системи НАССР є важливою складовою діяльності операторів ринку в частині дотримання вимог законодавства щодо безпечності харчової продукції», – підсумував Ярослав Валявський.