Як уникнути харчового отруєння під час Великодніх свят?
Для українців Великдень – це особливе свято, коли слідують традиціям і вірять у диво, а пасхальний стіл – обов’язковий Великодній атрибут.
Традиційно святкове меню може складатися із сорока страв, які символізують дні Великоднього посту.
Однак, в період свят, коли люди перевантажують шлунок їжею, особливо після тривалого посту, відчутно зростає кількість шлунково-кишкових розладів.
Насамперед необхідно пам’ятати про культуру харчування, особливо людям, які мають захворювання органів травлення.
Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області рекомендує дотримуватись основних простих правил:
– купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих, офіційних, обладнаних продовольчих ринках, де проводиться ветеринарно-санітарна експертиза;
– при купівлі харчових продуктів звертайте увагу на їх зовнішній вигляд, дату виготовлення та кінцевий термін придатності, умови зберігання;
– зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та до встановлених термінів придатності;
– при приготуванні страв дотримуйтесь технології їх приготування,
особливо щодо термічної обробки кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць.
– продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігайте в холодильнику,
– дотримуйтесь встановлених гарантованих термінів зберігання;
– овочі та фрукти при споживанні добре промивайте питною водою;
– не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з
незнайомих джерел водопостачання. Перевагу віддайте централізованим джерелам водопостачання, пунктам розливу або використовуйте бутильовану питну воду;
– дотримуйтесь правил особистої гігієни;
– обов’язково мийте руки з милом, перед тим як брати продукти харчування, готувати їжу, а також після відвідування вбиральні;
– відокремлюйте сире і приготоване;
– відокремлюйте сире м’ясо, птицю та морські продукти від інших харчових продуктів;
– для обробки сирих продуктів користуйтеся окремими кухонними приладами і приладдям, такими як ножі і обробні дошки;
– дотримуйтесь технологій приготування страв;
– не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більш ніж на дві години;