Про зміни в організації харчування в умовах воєнного стану
З метою вдосконалення організації харчування в умовах воєнного стану Урядом внесені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2021-%D0%BF#Text).
Однією із важливих змін є встановлення вимог до організації харчування здобувачів освіти/дітей, педагогічного та іншого персоналу в захисних спорудах. Відповідно до цих змін:
– на період перебування в укритті, як виняток, дозволено не дотримуватися у повному обсязі норм споживання основних груп харчових продуктів та меню;
– на час дії воєнного стану та у разі перебування в укриттях дозволено замінювати гаряче харчування готовими харчовими продуктами;
– врегульовано створення в укриттях запасу води та харчових продуктів, у тому числі тривалого зберігання (не менше ніж на 48 годин безперервного перебування);
– внаслідок впливу обставин воєнного стану (неможливість завершення технологічного процесу приготування страв або реалізації готових страв у зв’язку з оголошенням повітряної тривоги, відсутністю електропостачання тощо) дозволено списання харчових продуктів або готових страв, непридатних до використання/вживання.
Норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (далі – Норми) доповнено додатком 16, яким визначено РЕКОМЕНДОВАНИЙ ПЕРЕЛІК ТА НОРМИ споживання харчових продуктів здобувачами освіти/дітьми, педагогічним та іншим персоналом закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку у разі їх перебування на об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту.
Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (далі Порядок) доповнено новим розділом “Організація харчування в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту».
У даному розділі зазначено, що засновник (засновники), керівники закладів освіти, закладів оздоровлення та відпочинку для харчування усіх здобувачів освіти/дітей, педагогічного та іншого персоналу закладу облаштовують за можливості у захисних спорудах приміщення (зони) за такими способами організації харчування:
- буфетна зона, що забезпечує можливість споживання у захисних спорудах обмеженого асортименту готових страв, напоїв і кулінарних виробів або харчових продуктів з рекомендованого переліку;
- отримання готової гарячої їжі, що забезпечує приймання готової гарячої їжі у захисних спорудах з харчоблоку опорної чи базової кухні;
- отримання готової охолодженої їжі, що забезпечує приймання готової охолодженої їжі у захисних спорудах з фабрики-кухні.
Також, за рішенням засновника (засновників), керівників закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку у захисній споруді може облаштовуватися харчоблок за технологічною моделлю організації харчування базова кухня або опорна кухня з урахуванням вимог, передбачених пунктом 15-1 цього Порядку. Такий харчоблок у закладі може бути як основним, так і дублюючим.
Окрім цього, у документі уточнено деякі норми харчування та вимоги до облаштування зон харчоблока за технологічними моделями та передбачено інші зміни.
Зокрема, закріплено вимогу щодо забезпечення безоплатним одноразовим харчуванням (сніданок або обід) учнів початкових класів у державних та комунальних закладах загальної середньої освіти незалежно від наявності пільгової категорії, навчальної зміни (у разі організації в закладі освіти змінного навчання).
Збільшено масу нетто порцій овочів для старших вікових категорій, збільшено кількість порцій та частоту включення картоплі для відповідної вікової групи на тиждень.
Збільшено кількість порцій злакових, зернових та бобових для відповідної вікової групи на тиждень.
Змінено час початку обіду (з 11 години 30 хвилин).
Внесено зміни до харчування здобувачів освіти/дітей з лактазною недостатністю.
Пропонуємо суб’єктам господарювання, які здійснюють організацію харчування у закладах освіти, оздоровлення та відпочинку, закладах сфери соціального захисту, ознайомитися із затвердженими змінами до постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 та врахувати їх роботі.

chef standing behind full lunch service station